Eclipse Run Configurations and VM Arguments

One of the great things about an IDE like Eclipse is how easy it is to run your application on the fly, as you’re developing it. Eclipse uses the concept of a Run Configuration for this. Run configurations define your code’s entry point (i.e. the project and Main class), as well as numerous other aspects of the run, including the JRE to use, the classpath, and various arguments and variables for your application’s use.

If you’re a developer who uses Eclipse, chances are you’ve created your own Run Configuration. It’s simple. Just go to the Run > Run Configurations… menu item. In the dialog that appears, click the New icon at the top left, and create your new configuration.

You can then use the six or so tabs to the right to configure your runtime environment. One of the options you can configure, within the Arguments tab, is the VM arguments to be be passed to your application. For example, one of my web applications can be run in different environments; certain settings will change depending on whether I’m running in development, staging, or production mode. So I pass a -Dcom.taubler.env=x argument when I launch my application (where x might equals dev, stage, or prod). When I run my application in Tomcat, I simply add the argument to my startup script. Similarly, when I run my application through Eclipse, I can the argument to my Run Configuration, within the Arguments tab.

This works great when you have a single Run Configuration, or at least a small number of stable Run Configurations. But I’ve found an issue when running unit tests through Eclipse. It seems that whenever you run a JUnit test in an ad-hoc manner (for example, right-clicking on a test class and selecting Run As > JUnit Test) Eclipse will implicitly create a Run Configuration for that test. This can result in numerous run configs that you didn’t even know you’d created. That in and of itself isn’t a problem. However, if your application code is expecting a certain VM argument to be passed in, how can you pass that VM argument in to your test run?

Initially when I encountered this problem, I found a solution that didn’t scale very well. Essentially I would run a unit test for the first time, allow Eclipse to create the associated Run Configuration, and let the test error out. Then I would open the Run Configurations window, find the newly-created configuration, click into the Arguments tab and add my -D argument. At that point, I could re-run my test successfully.

It turns out there’s a better way. You can configure Eclipse to always, by default, include one or more VM arguments whenever it launches a particular Java runtime environment. To do this, open Eclipse’s Preferences window. Expand the Java section and select Installed JREs. Then in the main content window, select the JRE that you are using to run your project, and click the Edit… button. A dialog will appear, with an entry field labeled Default VM arguments. That’s where you can enter your VM argument;for example, -Dcom.mycompany.myarg=abc123. Close the window, and from then on, any unit tests you run will automatically pass that argument to the VM.

There are of course a few downsides. The first is that, as a preference, this setting won’t be included with your project (of course, this could also be seen as a benefit). Secondly, this preference is tied to a specific JRE, so if you test with multiple JREs, you’ll need to copy the argument for all JREs. Still, it’s clearly a workable, scalable solution.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *